SEO kisokos

Hogy mi a különbség a SEO, a SERP, a SEM és a SERM között? A cikkből kiderül.

A keresőoptimalizálás napjainkban

Ha újak vagyunk az online marketing világában, akkor nehéz lehet nyomon követni a szakértők rövidítéseit.
Ebben a cikkben a weboldal keresőoptimalizálása és hirdetése során legtöbbet felmerülő szakszavait veszem górcső alá.

SEO (Search Engine Optimization)

Legtöbben talán ezzel a kifejezéssel találkoztak a keresőoptimalizálás szóval kapcsolatban.
A keresőoptimalizálás tulajdonképpen egy folyamat, aminek segítségével a weboldalát minél jobban láthatóvá tesszük a keresők (pl. Google, Yahoo, Bing) számára. Minél jobban láthatóvá tesszük a weboldalunkat a keresőkben, annál több felhasználó fogja felkeresni vállalkozásunkat.
A SEO célja tehát, hogy a megadott kulcsszavakra és kifejezésekre a lehető legjobb helyet érje el a Google találati listáján (SERP).

SERP (Search Engine Results Page)

A SERP tulajdonképpen a Google találati listáján elfoglalt pozíciót jelenti. Amikor beírunk egy kulcsszót vagy kifejezést a keresőbe, akkor az adott keresőmotor megjeleníti a webhelyek listáját. Ennek a listának a segítségével optimalizálhatjuk weboldalunkat a jobb pozicionálás reményében.

SEM (Search Engine Marketing)

A SEM keresőmarketinget jelent.
Ezt kétféleképpen lehet elvégezni: SEO-val (Search Engine Optimization) vagy pedig fizetett hirdetésekkel, úgynevezett SEA-val (Search Engine Advertising, pl. Google Adwords).

SERM (Search Engine Reputation Management)

A SERM-et gyakran összekeverik a SEO-val, pedig a két fogalom más-más jelentéssel bír. A SERM a keresőhírnév menedzselését jelenti. Ennek az eszköznek segítségével a felhasználók kereséskor pozitív és pontos képet kapnak a vállalkozásokról.
Célja az online felületeken való jó hírnév fenntartása és megvédése.