One page weboldal
Noha már nem annyira nagy újdonság, mégis hatalmas divatnak örvend az úgynevezett one page, azaz egyoldalas weboldal. Mielőtt azonban ilyen felépítésű honlapot készíttetne, érdemes előtte átolvasnia az ezzel járó előnyöket, illetve hátrányokat.
One page weboldal

Mi az a one page weboldal?

A one page, azaz egyoldalas weboldal esetében az egész weblap egy lapból áll csupán. Ez alatt egy olyan felépítésű honlapot kell érteni, ahol nem külön lapokon nyílnak meg a menüpontok, hanem egymás alatt helyezkednek el, így gyakorlatilag az oldal lefelé görgetésével végig tudjuk lapozni a teljes tartalmat.
A webdesign trendek jönnek-mennek, azonban úgy tűnik, a one page weboldalnak sikerült teret hódítania magának.

Kinek ajánlom?

Hogy mitől függ, hogy az Ön cégének megfelelő-e a one page weboldal? Ha bemutatkozó oldalt szeretne, terméket vagy szolgáltatást hirdetne, esetleg portfolióját mutatná be, és az összes tartalom elfér egy oldalon, akkor megfelelő választás lehet az Ön számára az ilyen felépítésű honlap. Azonban ha sok tartalommal akarja feltölteni a weblapját, és túlságosan sokat kéne görgetnie a felhasználónak, akkor valószínűleg másfajta elrendezésre lesz szüksége. Fontos megjegyezni, hogy a one page weblapok esetetében érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a külcsínre, a tartalmat képekkel dúsítani, hogy optikailag kevesebbnek tűnjön a szöveg, és ezáltal vizuálisan élvezhetőbb élményt tudjunk nyújtani.

A ONE PAGE WEBOLDAL ELŐNYEI

  •  Egyszerű – A látogató minden információt egy oldalon talál, amivel időt és energiát spórolhat. Mivel az egész weboldal csak egy oldalból áll, ezért a felhasználóknak csak görgetniük kell, vagy az adott menüpontra kattintaniuk, és az máris ugrik a kívánt tartalomhoz. Nem kell hozzá útmutató – mindenki pontosan tudja, hogy hogyan kell görgetni, és ez a mobiltelefonokon is nagyon jól kivitelezhető.
  •  Mobilbarát – A one page weboldalak könnyen alkalmazkodnak a különböző kijelző méretekhez, mivel ezek a weblapok felépítése átlagosan ugyanolyan. A legtöbb one page weboldal reszponzív, így ugyanolyan jól mutat hordozható eszközökön, mint az asztali számítógépen.
  •  Könnyen karbantartható – A one page weboldal – ahogyan az a nevéből is kiderül – csupán egyetlen egy oldalból áll, ezért kevesebb tartalom van rajta (de célratörőbb és minőségibb), így könnyebbé teszi a szerkesztést.
  •  Magasabb konverzió* arány – Legyen szó hírlevélre való feliratkozásról vagy egy termék / szolgáltatás értékesítéséről, a one page weboldal remekül kielégíti ezeket az igényeket. Mivel minden felhívás egy oldalon található, ezért a látogatók hamarabb észreveszik, illetve igénybe veszik ezeket. Nem meglepő tehát, hogy sok cég használ one page weboldalt emiatt napjainkban.

*Konverzió: Akkor történik konverzió, ha valaki a hirdetésre kattint, majd olyan műveletet hajt végre, amelyet Ön a vállalkozás szempontjából értékesnek határozott meg. Ilyen lehet például az online vásárlás vagy a vállalkozás felhívása mobiltelefonnal. (Forrás: Google.com)

A ONE PAGE WEBOLDAL HÁTRÁNYAI

  • Nehezen bővíthető – Ha a későbbiekben úgy döntene, hogy bővítené a tartalmat, esetleg alkalmanként cikkeket jelentetne meg, vagy blogot vezetne be, akkor ezt nem, vagy csak nagyon nehezen fogja tudni megtenni a one page weboldal esetében. Míg a hagyományos honlap esetében ilyenkor csak egy új menüpont létrehozása szükségeltetik, addig a one page weblapoknál teljes újratervezésre lehet szükség. Ha könnyen bővíthető weboldalt szeretne, akkor válasszon egy másik megoldást.
  •  Hátrány a keresőoptimalizálásban – A keresők szeretik a tartalmat, már pedig a one page weboldakon nincsen sok belőle. Ez nehezíti, hogy minden számunkra fontos kulcsszóra optimalizálni tudjunk. A megoldás: a tartalmat a lehető legrelevánsabban kell megírni, ügyelni kell a meta-tagek használatára, optimalizálni kell fotóinkat is. Bővebb információt a keresőoptimalizálásról a Keresőoptimalizálás menüben talál.
  •  Nehezen megosztható, lájkolható – Magát a weboldalt ugyan könnyedén megtudjuk osztani a közösségi média felületein, konkrét tartalmat azonban nem, hiszen az összes tartalom egy URL (link) alatt található meg. Megoldást nyújthat ilyenkor a blokkok végére elhelyezhető “Megosztom” gomb használata, azonban nem biztos, hogy a belefektetett munka meg fog térülni.
  •  Határt szab a kreativitásnak – Ahogyan azt már fentebb is említettem, a one page weboldalak hasonló sémára épülnek, ezért nehezebb kitűnni velük a tömegből. Noha a nagy képeknek és mozgó effekteknek köszönhetően remek élményt nyújhatunk a felhasználóknak, mind a megrendelőnek, mind pedig a designernek szabadjára kell engednie a fantáziáját ahhoz, hogy a végeredmény egyedi legyen.

Kapcsolódó cikkek